23 nov – Lzing ovr sms-tl. CU @ bieb!


lezing over sms taal in bibliothek purmerendTaal verandert voortdurend. Volzinnen vroeger, SMSjes nu. Ouderwetse woorden verdwijnen, er komen nieuwe bij.  Door internet en vooral door de komst van mobiele telefoons  is er een snel groeiend taalgebruik ontstaan van afkortingen en merkwaardige samentrekkingen. Een breed scala aan sms-taal gerelateerde zaken komen aan bod bij de lezing van tekstwetenschapper Wim Daniëls op zondag 23 november.

Shordje, Klupsen en hersteldate?

De sms-taal is geheel gericht op het strippen van zinnen om zo min mogelijk tekst te hoeven tikken. Dat strippen kan door het maken van een letterwoord;  een woord dat ontstaat door alleen de eerste letter van woorden uit één zin op te nemen en die samen te voegen tot één woord.  Of door het maken van een Shordje:  een combinatie van het Engels ‘short’ en het Nederlandse  ‘woordjes’.  Maar helemaal leuk is het zelf bedenken van nieuwe korte woorden die een samenvatting zijn van gewone woorden, zoals bijvoorbeeld klupsen (in groepsverband klussen) of hersteldate (herhaalde afspraak na eerdere mislukking).

Wim Daniëls

Wim Daniëls werkte als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs, was docent tekstwetenschap aan de Hogeschool Utrecht en gaf hij gastcolleges op verschillende universiteiten en de School voor Journalistiek.  Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en verzorgt lezingen en voordrachten en geeft taaladviezen.  De meeste mensen kennen hem van radio en televisie. Klare Taal van de Wereldomroep, het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen en als regelmatige gast bij het tv-programma Pauw & Witteman.

Informatie

Taal en Verhaal: Wim Daniëls over sms-taal  is op zondag 23 november van 15.00 – 16.00 uur in de Bibliotheek Purmerend aan de Waterlandlaan 40.  Deze lezing is onderdeel van de themadag Taal en Verhaal van Bibliotheek Waterland en Waterlands Archief. Kaarten kosten € 5,00 voor leden Bibliotheek Waterland en €7,50 voor niet-leden. Ticketverkoop via www.bibliotheekwaterland.nl / tickets en in de vestigingen van Bibliotheek Waterland.