19 en 20 december – Jimmy’s Hall van Ken Loach in Filmhuis Purmerend


Jimmy's_Hall_posterDe nieuwste film van de 78-jarige grootmeester van de geëngageerde cinema, regisseur Ken Loach. Jimmy’s hall is een kostuumdrama waarin het proletariaat zich met swingmuziek verzet tegen kerk en overheid. Op  19 en 20 december te zien in Filmhuis Purmerend.

Ierland in 1932 likt nog de wonden van de burgeroorlog. Door sociale ongelijkheid verliest de katholieke kerk veel terrein aan de communisten. In de danszaal komt het proletariaat tezamen, niet alleen om te dansen. Vrijwilligers organiseren poëzieclubjes, tekenlessen en je kunt er zingen in de eigen Ierse taal. Regelmatig wordt  de rust bruut verstoord door invallen van de autoriteiten of de fascistische burgerij. Jimmy, naar de activist Jimmy Gralton (1886-1945), ontpopt zich als de leider van het verzet. Daarbij gesteund door een leger van moedige mannen en vrouwen.

Jimmy’s hall is een oprecht betrokken film met mooie rollen van Barry Ward als Jimmy en Jim Norton als pastoor Sheridan. De vrolijke dansscènes zorgen voor een swingende afwisseling

“Een geweldig mooie film waarin mensen spelen die niet mooier gemaakt zijn dan ze zijn. Het plezier met elkaar spat eraf en de macht van de katholieke kerk blijkt weer afschuwelijk groot te zijn.”

Te zien op 19 en 20 december om 20.30 uur in Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11, schuin tegenover de Purmaryn.