11 september – Veetentoonstelling op de Koemarkt


De veemarkt Purmerend in vroeger tijdenOp de 2e donderdag van september worden op de Koemarkt weer paarden, ezels, schapen, geiten en runderen aangevoerd, tentoongesteld en gekeurd. De Koemarkt ruikt (weer) als vroeger naar mest en gier, de “boerenzondag” komt weer tot leven. De veetentoonstelling is onderdeel van de NaZomerFeestWeek 2014.
De (amateur) kunstschilders van het Wherepalet proberen op die dag de sfeer van de Koemarkt vast te leggen. De mooiste werken worden in het gemeentehuis van Purmerend tentoongesteld van 19 september tot en met 3 oktober 2014. Op 3 oktober om 11:00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.Het Clusiuscollege is eveneens aanwezig; leerlingen laten in de praktijk zien wat zij op de school leren.

Veemarkt in Purmerend

Op de Koemarkt was de veemarkt de belangrijkste economische activiteit in Purmerend. Van heinde en verre kwamen de veehouders met hun vee naar de markt. Week in week uit was de Koemarkt het toneel van loven en bieden. Via het bekende handjeklap wisselden de dieren van eigenaar.

Jaarlijkse veetentoonstelling

Hoogtepunt was de jaarlijkse veetentoonstelling. Veehouders brachten hun mooiste stuks vee naar de tentoonstelling, een traditie die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden. Weliswaar met ups en met downs, maar toch. Zo nu en dan moest er een jaar worden overgeslagen. Oorlogsjaren, veterinaire ziekten, vervoersverboden gooiden roet in het eten waardoor de tentoonstelling geen doorgang kon vinden. Toch bleef de veetentoonstelling bestaan, niet in de laatste plaats dankzij de Stichting Purmerend Marktstad.

Wanneer en waar?

De veetentoonstelling vindt plaatst op de Koemarkt op donderdag 11 september 2014 van 08.00 – 12.00 uur.