10 september – lezing over Purmerends eigen kasteel


Geschiedenis van Slot Purmersteijn in PurmerendOp woensdag 10 september houdt archeoloog Gerard Alders om 20.00 uur een lezing over Slot Purmerstein. De lezing is in het kader van de Open Monumentendag op 13 en 14 september.

Slot Purmerstein

Het kasteel werd in 1410 gesticht door Willem Eggert, vlakbij het toenmalige vissersdorpje Purmerend aan de Weere. Purmerend ontwikkelde zich, naast het hebben van het kasteel, tot een marktstad. Nadat Slot Purmerstein in 1741 was gesloopt, groeide de stad over het kasteelterrein heen. In 1975 en 1998 werden bij archeologisch onderzoek muurresten en vondsten van het kasteel teruggevonden.

Archeologisch onderzoek

Het verhaal over de archeologische vondsten van slot Purmerstein is lange tijd onbekend gebleven. Gerard Alders, archeoloog bij de Cultuurcompagnie Noord-Holland in Alkmaar heeft vondsten en documenten uit het Provinciaal Depot in Wormer bestudeerd. Zijn bevindingen en conclusies heeft hij in een archeologisch eindrapport verwerkt. Tijdens de lezing vertelt hij over de onderzoeksresultaten van het slot. Het archeologisch eindrapport beschrijft de archeologische onderzoeken en duidt het belang van Purmerstein voor de historische ontwikkeling van de stad.

Kaarten voor de lezing

Geïnteresseerden die de lezing bij willen bijwonen, kunnen gratis kaarten reserveren via kassa@depurmaryn.nl (onder vermelding van naam, adresgegevens en het aantal kaarten) of bellen naar (0299) 432 205. Het programma is:
19.30 uur inloop
20.00 uur lezing Gerard Alders
20.50 uur pauze
21.10 uur vervolg lezing Gerard Alders
21.30 uur paneldiscussie en vragen
22.00 uur afsluiting

Publieksuitgave van archeologisch eindrapport

Tijdens de lezing wordt een publieksuitgave van het eindrapport gepresenteerd en tegen betaling beschikbaar gesteld. Gemeente Purmerend verwacht het volledige eindrapport nog dit jaar beschikbaar te kunnen stellen via internet.

Tijd, plaats…

Datum: woensdag 10 september 2014
Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Theater de Purmaryn, Waagplein 1, Purmerend