Purmerend eet…. lekkere vegetarische risotto!


Vegetarisch koken: sommigen mensen denken dat dat niet lekker kan zijn. Bij Cuisine Culinaire Purmerend weten ze wel beter: een vegetarisch gerecht is eerder een uitdaging dan een saaie hap. Hiske Harzema van CCP laat hier met een eenvoudig te maken risotto zien dat het ook nog snel en simpel kan. En heel erg lekker natuurlijk. Probeer zelf maar.

 

Snelle vegetarische risotto

  • scheutje olijfolie
  • sjalotje of kleine ui
  • 75 gram risotto rijst
  • scheutje witte wijn
  • 225 ml tuinkruiden bouillon
  • 150 gram paddenstoelen
  • bakje sugarsnaps
  • knoflook naar smaak
  • handvol kleine tomaatjes
  • sjalotje of half uitje
  • olie en azijn/balsamico
  • mascarpone (of crème fraîche)
  • geraspte Parmezaanse kaas

 

  1. Doe een scheutje olijfolie in een braadpan (of met dikke bodem).
  2. Fruit het sjalotje glazig (niet te hoog vuur, ongeveer 2 minuten).
  3. Bak de risotto rijst aan zo dat deze ook enigszins glazig ziet.
  4. Blus af met de wijn en roer tot deze opgelost is.
  5. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgelost, doe dit nog een keer.
  6. Voeg dan alle bouillon toe, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen met een deksel op de pan voor ongeveer 20 minuten.
  7. Snij ondertussen de paddenstoelen in stukjes en bak deze aan in een scheutje olie, voeg na 3 minuten de fijngehakte knoflook toe, bak een minuut of 5 à 10 tot alles gaar is.
  8. Top de sugar snaps en blancheer deze ongeveer 5 minuten.
  9. Snij de tomaatjes in vieren en snipper het sjalotje of uitje fijn, doe dit samen in een schaaltje, breng op smaak met zout, peper, olie en (balsamico)azijn.
  10. Roer af en toe in de rijst, proef de rijst na 20 minuten, deze moet zacht zijn, zo niet, of indien nog erg vochtig, nog even laten staan tot alle vocht is opgenomen.
  11. Roer een flinke eetlepel mascarpone of crème fraîche door de rijst, wat vers gemalen peper en de Parmezaanse kaas. Proef en pas eventueel hoeveelheden aan op smaak. Voeg als laatste de paddenstoelen toe.

Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)



Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl . Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.