Purmerend eet…. Kippenlevertjes met rijst, maar dan een beetje anders!


De kippenlevertjes met rijst: wie kent ze niet. Maar Jeroen de Groot van Cuisine Culinaire Purmerend heeft het gerecht wat bewerkt: de levertjes zwemmen nu in een Madeira-sojasaus met verse salie en de rijst is ‘verrijkt’ met erwtjes. Al met al een heerlijk lunchgerecht of een hoofdmaaltijd voor wie een kleine trek heeft. En binnen een kwartiertje op tafel!

Zelf maken? Zie hieronder Jeroen’s recept:

  • Kippenlevertjes schoongemaakt en in tweeën gesneden
  • Neutrale olie (zonnebloem)
  • Scheutje Madeira
  • Zoute of zoete sojasaus (ketjap assin, manis of lichte Japanse sojasaus)
  • Bloem
  • Verse salieblaadjes
  • Rijst
  • Diepvrieserwtjes

Bereiding:

  1. Kook de rijst zoals op de verpakking staat. Als hij gaar is, voeg diepvrieserwtjes toe en – eventueel boven stoom – houd warm.
  2. Bak de schoongemaakte levertjes in een beetje neutrale olie net gaar (niet te gaar; dan zijn ze veel minder lekker). Haal de levertjes uit de pan en bewaar.
  3. Blus de pan af met Madeira en soja en proef tot je de juiste smaak hebt.
  4. Maak een papje van wat bloem en water zonder klontjes. Roer het papje goed door juist voordat je het in de pan doet en voeg zoveel toe tot je een saus hebt van precies de goede dikte. Laat even tegen de kook aan staan. Proef de saus nogmaals en breng eventueel op smaak met Madeira, soja, peper.
  5. Voeg nu de salie toe in flinterdunne reepjes (chiffonade heet dat). Voeg ook de levertjes toe, warm door en serveer samen met de rijst.

Serveertip: een glaasje bier smaakt hier voortreffelijk bij.

Hier is het recept om te bewaren en te printen: (downloaden als PDF bestand)



Meer weten over Cuisine Culinaire Purmerend? Zie www.cuisine-culinaire-purmerend.nl . Wij vinden het leuk wanneer je eens met ons meekookt. Op de site vind je hoe je je aan kunt melden.